Geen categorie

Wat zijn de meest voorkomende psychologische klachten?

Jarenlang heeft er een taboe gezeten op psychische klachten en stoornissen. Gelukkig worden deze klachten en stoornissen steeds meer geaccepteerd en ontstaat er steeds meer ruimte om erover te praten. Het taboe wordt langzaam doorbroken. Tegenwoordig lijdt maar liefst 1 op de 10 volwassenen aan een psychische stoornis. Bij kinderen en jongeren heeft ook 1 op de 10 psychische klachten dat ondersteuning vereist. Dit kan ondersteuning zijn als een psycholoog Woerden zoals Denkpro. Daarnaast zijn er ook praatgroepen. Veel mensen ervaren dus psychische klachten en stoornissen, maar welke psychische klachten en stoornissen komen eigenlijk het meeste voor in Nederland?

Angststoornis

In 2018 is er uit onderzoek gebleken dat maar liefst 11% van de gehele bevolking van Nederland lijdt aan een angststoornis en angst klachten. Wanneer je een angststoornis hebt, ben je naast gezond bang zijn ook bang in situaties waar geen direct gevaar is. Tijdens een normaal gesprek kun je in paniek raken of je durft niet meer alleen over straat te gaan. Bij een angststoornis kun je psychische klachten ervaren als vermoeidheid, slechte concentratie, gevoelens van angst, rusteloosheid en veel piekeren. Naast psychische klachten, zijn er ook lichamelijke klachten die bij een angst klachten horen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slap gevoel in de benen, hartkloppingen en benauwdheid.

Depressie

Uit hetzelfde onderzoek als eerder benoemd is gebleken dat 9% van de Nederlandse bevolking lijdt aan depressieve klachten. Iederene heeft weleens een dipje, maar dat gaat weer vanzelf over. Wanneer zo’n dip niet over overheersen negatieve gevoelens gaat, kan dat duiden op een depressie. Een depressie is ook een van de meest voorkomende psychische klachten en bijna 20% van de Nederlanders krijgt ooit te maken met een depressie. Symptomen van een depressie zijn angst- en paniekgevoelens, wanhopig gevoel en interesseverlies. Je haalt nergens meer voldoening uit. Bij een depressie komen ook lichamelijke klachten kijken, zoals vermoeidheid, weinig eetlust of onverklaarbare pijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *