Wat zijn de belangrijkste magnesium tekort symptomen?

Van magnesium is bekend dat ze het vierde vaakst voorkomende mineraal is dat zich in het menselijk lichaam bevindt. Dit mineraal staat er in de praktijk dan ook om bekend niet alleen van cruciaal belang te zijn voor een normale werking van de spieren, maar ook voor ons zenuwstelsel evenals uiteraard de energiestofwisseling. Dit zorgt ervoor dat we kunnen stellen dat magnesium betrokken is bij een groot aantal verschillende processen die zich in het lichaam afspelen. Omwille van deze reden geldt dan ook dat een tekort aan magnesium verschillende symptomen met zich mee kan brengen. Ben jij ook benieuwd naar wat de belangrijkste magnesium tekort symptomen nu precies zijn? Dan is het zeker interessant om even de onderstaande informatie door te nemen.

Wat zijn de voornaamste magnesium tekort symptomen? 

In eerste instantie zal je kunnen vaststellen dat magnesium tekort symptomen niet zo snel zullen opduiken. Dat is het gevolg van het feit dat je lichaam steeds over een bepaalde voorraad aan magnesium beschikt. Deze voorraad wordt voornamelijk in de botten opgeslagen. Op het ogenblik dat magnesium gedurende een langere periode ontbreekt in het voedingspatroon wordt het echter een ander verhaal. In dat geval kunnen daar verschillende symptomen door ontstaan. Het gaat hierbij dan concreet om de volgende: 

  • Spierkrampen; 
  • Een sterk vermoeid gevoel; 
  • Spierzwakte; 
  • Botontkalking of osteoporose;

Voor heel wat mensen geldt dat ze in principe nooit geconfronteerd zullen worden met magnesium tekort symptomen. Dat is het gevolg van het feit dat we hier in Nederland gemiddeld gezien eigenlijk meer dan voldoende magnesium binnen krijgen door de voeding die we eten. Dit gezegd hebbende is het zo dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium wel kan verschillen afhankelijk van land tot land. In het bijzonder in de Verenigde Staten ligt deze bijvoorbeeld merkelijk hoger dan bij ons.

Andere oorzaken van een magnesiumtekort 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het zo dat een lage inname van magnesium niet de enige oorzaak kan zijn van een magnesiumtekort. Wat namelijk bovendien ook te denken van overmatige alcoholinname? Daarnaast is het zo dat ook het langdurig gebruik van bijvoorbeeld diuretica evenals allerhande chronische aandoeningen hiervoor kunnen zorgen. Een bekend voorbeeld hiervan zijn nierziekten evenals diabetes type 2. Ook mensen die aan één van deze aandoeningen lijden zouden dan ook in de praktijk geconfronteerd kunnen worden met magnesium tekort symptomen. Hier dient dus beslist wel aandacht aan te worden geschonken.

Hoe kan je magnesium tekort symptomen verhelpen?

In het merendeel van de gevallen is het zo dat je magnesium tekort symptomen kan verhelpen door gewoon voeding te eten die wat rijker is aan magnesium. Enkele voedingsmiddelen waar je daarvoor in de praktijk kan kiezen zijn onder meer de volgende:

  • Groene bladgroenten;
  • Linzen evenals noten;
  • Volkorenproducten;
  • Peulvruchten; 

Moet je vaststellen dat je het magnesiumtekort niet kan verhelpen door het eten van meer magnesiumrijke voeding? In dat geval kan het ook nog altijd interessant zijn om te kiezen voor het innemen van magnesium tabletten. Zo kunnen mogelijke tekorten zeker worden opgevangen. Het kan in de praktijk altijd interessant zijn om dit even te bespreken met bijvoorbeeld de huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *