Geen categorie

Mondkapjes die gebruikt mogen worden in openbare ruimtes

Sinds december 2020 is het verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes of gebieden. Denk hierbij onder andere aan het openbaar vervoer, de stations, de bus- en tramhalte, winkels, gemeentehuizen, bibliotheken en musea. Door gebrek aan medische mondkapjes was het gebruik van een civiel mondkapje eerst verplicht. Nu nog wordt aangeraden om een niet medisch mondkapje te dragen. Het is wel mogelijk om, als niet medische zorgverlener, nu een medisch mondkapjes dragen.

Mondkapjes voor civiel gebruik

Mondkapjes voor civiel gebruik zijn niet medische mondkapjes. Deze mondkapjes hoeven niet voorzien te zijn van enig keurmerk. Je hebt mondkapjes voor civiel gebruik die je eenmalig gebruikt en je hebt wasbare mondkapjes. Steeds vaker kopen mensen wasbare mondkapjes omdat deze beter zijn voor het milieu. Mondkapjes voor eenmalig gebruik dienen na één of twee keer vervangen te worden door een nieuw exemplaar. De vuilnisbakken puilen dan ook uit met mondkapjes. Het is aan te raden om een wasbaar mondkapje zo min mogelijk op- en af te zetten. Dit geldt overigens ook voor mondkapjes voor eenmalig gebruik. Een wasbaar mondkapje dient na gebruik gewassen te worden. Dit kan in de wasmachine op 60 graden of door het mondkapje gedurende een langere tijd in heet water te weken.

Welke bescherming biedt een mondkapje voor civiel gebruik

Mondkapjes voor civiel gebruik beschermen anderen, niet jezelf. De wettelijke regel voor het houden van een afstand van 1,5 meter moet dan ook altijd worden opgevolgd. Je bent zelf namelijk niet beschermd tegen het binnendringen van virusdeeltjes. Zeker wanneer je met iemand praat die geen mondkapje draagt of deze verkeerd op heeft. Een mondkapje is alleen effectief als je deze op je juiste manier op hebt. Dat betekent dat het mondkapje de neus, de mond en de kin bedekt. Kom niet met je handen aan het mondkapje, maar zet het op door het aan de elastieken vast te houden. Was voor het opzetten én zeker na het afzetten van het mondkapje je handen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *