Last van hooikoorts symptomen? Je bent zeker niet de enige!

Hooikoorts symptomen

Heb jij in de warmere maanden ook last van een loopneus, tranende ogen en niesbuien? Je bent echt niet de enige! De kans dat je hooikoorts hebt, is groot. In Nederland heeft 1 op de 8 mensen last van hooikoorts. Dit betekent dat bijna 2 miljoen mensen hooikoorts hebben! 

Je merkt direct wanneer het weer hooikoortsseizoen is. Iedereen begint te snotteren, niezen, hoesten en proesten. Meestal begint dit rond februari en in september nemen de klachten weer af. 

Tussen mei en juni is er een echte piek zichtbaar in de hoeveelheid mensen die klachten meldt. Dit is logisch, aangezien in deze maanden de grassen enorm aan het bloeien zijn. Bij deze periode horen de bekende hooikoorts symptomen. Maar hoe weet je nou precies welke symptomen kunnen aanduiden dat je hooikoorts hebt? En wat is hooikoorts nou eigenlijk?

Hooikoorts symptomen

Wat is hooikoorts nou precies?

Iedereen heeft wel eens van hooikoorts gehoord. Toch weten relatief weinig mensen wat dit verschijnsel precies betekent. Andere, minder gebruikte benamingen voor hooikoorts zijn graspollen- of boompollenallergie. 

Hooikoorts is een allergie. Zo kun je allergisch zijn voor kattenhaar, noten, stof en, bij hooikoorts, stuifmeel! Stuifmeel zit in de lucht. Het wordt verspreid door allerlei soorten bomen, bloemen, (on)kruiden en grassen. 

Wanneer iemand met hooikoorts dit stuifmeel binnenkrijgt via de ademhalingswegen, merken de cellen in de neus dit op. De directe reacties hierop zijn niezen, hoesten en het krijgen van tranende ogen. Soms kunnen er ook latere reacties optreden. Deze worden geactiveerd door de ontstekingscellen en kun je herkennen aan verstopte neuzen en ademhalingsproblemen.

Herkennen van hooikoorts symptomen

De meeste hooikoorts symptomen zijn relatief makkelijk te herkennen. Hoesten, niezen, traanogen en kriebels zijn een aantal van deze symptomen. Maar ook benauwd worden, een ernstig verstopte neus hebben en moeite hebben met ademhalen vallen onder deze symptomen. Minder bekende symptomen zijn slapeloosheid, concentratieproblemen en hoofdpijn.

Wanneer je last hebt van heftige hooikoorts symptomen, kun je hier medicatie voor voorgeschreven krijgen. Denk aan neussprays, neusdruppels en eventueel pilletjes. Trek wel op tijd aan de bel, want niemand wil maandenlang rondlopen met vervelende hooikoorts symptomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *