Kies voor begeleid wonen en behoud je zelfstandigheid

Als jij een beperking hebt en niet zelfstandig kunt wonen, dan heb je de keuze tussen begeleid wonen en beschermd wonen. Beide opties zijn ontwikkeld zodat jij in jouw situatie zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Beide termen worden regelmatig door elkaar gehaald en dat is niet terecht, want er zijn verschillen. Lees hier meer over begeleid wonen en beschermd wonen en over wat je in beide situaties kunt verwachten.

Wat is begeleid wonen?

Als jij via je gemeente op zoek gaat naar een woonvorm waar jij als hulpbehoevende gelukkig kunt zijn, dan wordt er altijd de nadruk gelegd op zelfstandigheid. Het is de bedoeling dat jij met je beperking toch zelfstandig kunt zijn, zonder dat je in gevaar komt. Begeleid zelfstandig wonen, is dan een woonvorm waarbij dat sterk de nadruk heeft. Jij krijgt een woning aangewezen, maar krijgt ook zorgverleners die naar je toe komen om je met bepaalde zaken te helpen. Begeleid wonen is dus een onderdeel van de ambulante zorg en van de extramurale zorg. Dit laatste betekent dat je niet in een instelling woont, maar in je eigen woning. Als deze vorm voor jou geschikt is, dan krijg je niet alle zorg aan huis, omdat behandelingen en gesprekken natuurlijk nog wel gewoon bij een zorginstelling plaatsvinden.

Wat is beschermd wonen?

Heb je 24/7 ondersteuning nodig, dan is beschermd wonen een betere optie voor jou. Dit maakt geen onderdeel meer uit van de ambulante zorg, want de zorgverlener is altijd aanwezig. Dit betekent niet automatisch dat de zorgverlener bij je inwoont of dat je in een instelling moet wonen, maar het betekent wel dat er altijd iemand voor je klaarstaat en oproepbaar is als je deze nodig hebt. De intensiteit en de hoeveelheid begeleiding die je nodig hebt wordt afgestemd op jouw situatie en behoeften. Je kunt op deze manier dus prima zelfstandig wonen, maar je weet altijd dat er elk moment iemand kan komen. Dat maakt het anders dan begeleid wonen . Dit is voor jou een fijn idee en voor je familie ook. 

Een gulden tussenweg

Recentelijk heeft men geconcludeerd dat het verschil tussen deze twee opties te groot is en dat er ook mensen zijn die behoefte hebben aan een tussenvorm. Begeleid wonen is dan te zelfstandig, maar 24/7 zorg heb je ook niet nodig. In dat geval kun je kiezen voor begeleid wonen plus. Dit kan ook gebruikt worden als tussenstop als je van beschermd wonen naar begeleid wonen overgaat. Het verschil tussen beide is dan niet zo groot en de overstap is geleidelijker. 

Je aanmelden

De manier om je aan te melden voor beschermd- of begeleid wonen is via je gemeente. Daar krijg je dan een gesprek waarin wordt bepaald wat je nodig hebt en welke situatie voor jou het beste is. Je krijgt overal uitleg over en al je vragen worden beantwoord. Aan de hand van dat gesprek wordt dan bepaald waar je kunt gaan wonen en waar je veilig bent. Dit alles gebeurt uiteraard in overleg met jou en je mantelzorger.

Vraag dit gesprek aan bij Sovak.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *