Gezondheid

Hulpmiddelen bij dementie

Maar liefst 280.000 mensen leiden momenteel in Nederland aan een vorm van dementie. Hierbij gaat het zowel om lichte als zwaardere vormen. Alzheimer is de bekendste oorzaak van de dementie. Zowel voor de patiënt als voor de directe omgeving zijn de symptomen vervelend. Te genezen is de ziekte helaas niet. Wel zijn er manieren om extra ongemak zoveel mogelijk te voorkomen. In dit artikel vindt je enkele handige tips en zorghulpmiddelen die je kunnen helpen.

Zorg voor extra veiligheid

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 76 % van de mantelzorgers aangeeft dat er onveilige situaties ontstaan in de woonomgeving van de dementerende. Men begint namelijk vaak steeds minder te begrijpen dat bepaalde handelingen gevaar kunnen opleveren. Daarom is het verstandig om potentiële gevaren zoveel mogelijk weg te nemen. Zoals bijvoorbeeld:

• het gasfornuis afsluiten
• lucifers / aanstekers uit de woning halen
• (giftige) stoffen zoals schoonmaakmiddelen afgesloten bewaren
• voorkomen dat er nog in een voertuig wordt gereden
• eventueel het strijkijzer afgesloten bewaren
• rookmelders plaatsen
• plaats eventueel een temperatuurbegrenzer op kranen

Zorg voor overzicht

Dankzij eenvoudige aanpassingen kan het leven een stukje overzichtelijker en makkelijker worden voor een dementerend persoon. Dit kan bijvoorbeeld door overbodige spullen uit de woning te halen. Hierdoor worden extra impulsen weg genomen waardoor extra overzicht ontstaat.
Daarnaast is het van belang om spullen een vaste plek te geven. Hierdoor ontstaat meer structuur in het leven.
Verder kan het handig zijn om naamplakkers op spullen te plakken. Bijvoorbeeld in de keuken op bewaardozen van eten. Ook een prikbord met briefjes ter herinnering kan fijn zijn. Of bijvoorbeeld briefjes met een korte uitleg. Zoals op de waterkoker of de magnetron.

Hulpmiddelen bij dementie

Tegenwoordig zijn er ook verschillende hulpmiddelen te koop voor mensen met dementie. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse datumklokken te koop. Op deze klokken is niet alleen de tijd te zien, maar ook de dag en datum. Hierdoor zal de gebruiker vaak beter bij de tijd blijven. Voorbeelden van dergelijke (digitale) datumklokken vindt je via: seniorenklokken.

Ook het bedienen van de televisie of telefoon kan steeds lastiger worden. Om het weer wat eenvoudiger te maken, kan gebruik gemaakt worden van een extra eenvoudige afstandsbediening. Deze hebben slechts enkele knoppen waardoor het bedienen weer wat makkelijk wordt.
Ook zijn er speciale telefoons die bijvoorbeeld extra eenvoudig zijn, extra contrast bieden of fototoetsen hebben. Via de volgende link vindt je verschillende voorbeelden: ouderen telefoons.

Probeer het leven van een dementerend iemand zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat voorkomt extra ongemak. Ook de natuur in gaan en contact met dieren kan fijn zijn voor dementerenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *