Geen categorie

Hoe weet ik welke verzekering het beste bij me past?

Vaak vinden mensen het lastig om te bepalen waar ze op moeten letten. Eigenlijk is dat niet zo moeilijk omdat het een kwestie is van je zorgbehoeften te vergelijken met de aangeboden/gewenste dekking. Denk er bijvoorbeeld eens aan hoe vaak je fysiotherapie nodig zult hebben. Of moeten de kinderen op korte termijn wellicht een beugel?. Wat is eigenlijk de staat van je eigen gebit? Heb je misschien zelf een nieuwe bril nodig? Dit zijn allemaal vragen waarvan het antwoord bepaald wat voor soort verzekering je nodig hebt en of het misschien verstandig is om toch die aanvullende zorg- en/of tandartsverzekering te nemen. Bovenstaand gaat voornamelijk over de aanvullende verzekeringen, omdat de basis zorgverzekering qua dekking overal wettelijk gelijk moet zijn. Hierdoor kun je volstaan met het alleen vergelijken op de zorgpremie wanneer het alleen de basisverzekering betreft.

Vrijwillig eigen risico of niet in 2022?

Deze keuze is heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Denk hierbij aan je huidige gezondheid/zorgbehoefte, erfelijke factoren en bijvoorbeeld je leeftijd. Ook je financiële situatie speelt hierbij een rol. Wanneer jij de kosten voor een behandeling zelf kan dragen, is het financieel altijd interessant om een hoger eigen risico te kiezen.

Naturapolissen en restitutiepolissen

Bij naturapolissen krijg je soms niet alle zorgkosten 100% vergoed als de zorgaanbieder geen contract heeft met je verzekeringsmaatschappij. Bij een restitutiepolis is dit meestal wel het geval, maar daar liggen de maandlasten vaak iets hoger. Verder moet je bij een restitutiepolis vaak de gemaakte kosten eerst zelf betalen en kun je deze daarna pas declareren. Denk bij het vergelijken van de zorgverzekeringen even goed na over deze zaken voordat je een keuze maakt. Dus waar moet ik opletten voordat ik een zorgverzekering afsluit? Hieronder vind je een aantal van de meest basale vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Is een basisverzekering voldoende?
  • Verwacht ik een aanvullende verzekering nodig te hebben?
  • Wordt alles wat ik nodig heb in de gekozen zorgverzekering gedekt?
  • Wil ik zelf de zorgaanbieder kunnen kiezen?
  • Hoeveel eigen risico aanvaard ik?

Hoe kan ik overstappen?

Via internet kun je eenvoudig de polissen van de verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Dat doe je door middel van het invullen van je geboortedatum en zorg voorkeuren. Je kunt aangeven welke aanvullende dekkingen je minimaal wilt inkopen. Het systeem zal dan aangeven of bijvoorbeeld CZ, FBTO, Unive of Nationale Nederlanden de meest goedkoper zorgverzekeraar van 2022/2023 is voor jouw situatie. Je kunt doorgaans direct online overstappen en je nieuwe verzekering aanvragen. De oude polis wordt dan automatisch opgezegd door de nieuwe aanbieder. Zo zit je nooit met dubbele zorgkosten. Bron: zorgverzekering vergelijker zorgverzekeringcentrum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *