Geen categorie

Het opstellen van een testament

Het is misschien iets waar je niet graag over nadenkt; wat gebeurt er met mijn nalatenschap na mijn overlijden? Denk bijvoorbeeld aan een huis, een onderneming, maar ook schulden. Het is dus goed om hierbij stil te staan en het vast te leggen in een testament. Doe je dit niet, dan wordt jouw nalatenschap toegewezen aan de gerechtigmatigde persoon volgens de wet. Hier volgen vier situaties waarin het verstandig is om een testament op te laten stellen door een notaris.

Je woont samen

Woon je samen maar ben je niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan gaat de woning niet automatisch naar jouw partner. Als je dit wilt veranderen, moet je jouw partner aanwijzen als erfgenaam. Dit moet gebeuren via een testament. 

Je hebt een eigen onderneming

Het ondernemersbloed stroomt door jouw aderen, maar misschien niet door die van jouw wettelijke erfgenaam. Het is dus handig om aan te geven in een testament wat er met de onderneming moet gebeuren na jouw overlijden: dit voorkomt conflicten over de opvolging en voortzetting van het bedrijf.

Je wilt iets aan je kleinkinderen nalaten

Wil je iets aan je kleinkinderen geven? Bijvoorbeeld een buffer voor een studie of een bepaald erfstuk? Dan moet dit ook vastgelegd worden in een testament, want zij erven namelijk niks volgens de wet als de ouders van de kleinkinderen nog leven. 

Je een speciaal erfstuk wilt nalaten

Ben je gehecht aan een mooi of speciaal voorwerp, zoals een sieraad of meubelstuk, en wil je dat dit naar een specifiek persoon gaat? Laat dit dan ook vastleggen in je testament. Alleen dan zal het naar de juiste persoon gaan. Dit hoeft niet iemand uit jouw familie te zijn.

Wat de situatie ook is, het is handig om deze zaken vast te leggen in een testament. Dit moet echter wel door de notaris gedaan worden, anders is het niet rechtsgeldig!