Gezondheid

De oorzaken van Gingivitis

Gingivitis, oftewel tandvlees dat ontstoken is, is een veel voorkomende en milde vorm van tandvleesaandoeningen die irritatie, roodheid en zwelling rond de basis van uw tanden veroorzaakt. Het is belangrijk om gingivitis serieus te nemen en onmiddellijk te behandelen. Tandvleesontsteking zou kunnen leiden tot een veel ernstigere tandvleesaandoening die parodontitis en tandverlies wordt genoemd.

De meest voorkomende oorzaak van gingivitis is een slechte mondhygiëne. Goede gewoonten op het gebied van mondgezondheid, zoals minstens twee keer per dag poetsen, dagelijks flossen en regelmatige gebitscontroles, kunnen gingivitis helpen voorkomen en omkeren.

Symptomen

Gezond tandvlees is stevig en lichtroze en zit strak om de tanden. Tekenen en symptomen van gingivitis zijn onder meer:

  • Gezwollen tandvlees
  • Rood of donkerrood tandvlees
  • Tandvlees dat gemakkelijk bloedt als u poetst of flost
  • Slechte adem
  • Terugtrekkend tandvlees
  • Stevig tandvlees

Als u tekenen en symptomen van gingivitis opmerkt, maak dan een afspraak met uw tandarts. Hoe eerder u zorg zoekt, hoe groter uw kans is om schade door gingivitis ongedaan te maken en de progressie ervan tot parodontitis te voorkomen.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van gingivitis is een slechte mondhygiëne, waardoor de vorming van tandplak op de tanden wordt bevorderd, waardoor het omliggende tandvlees wordt ontstoken. Dit is hoe tandplak kan leiden tot gingivitis:

  • Tandplak vormt zich op uw tanden. Tandplak is een onzichtbaar, plakkerig laagje dat voornamelijk bestaat uit bacteriën die zich op uw tanden vormen wanneer zetmeel en suikers in voedsel een wisselwerking hebben met bacteriën die normaal in uw mond voorkomen. Tandplak moet dagelijks worden verwijderd omdat het snel opnieuw wordt gevormd.
  • Plaque verandert in tandsteen. Tandplak dat op je tanden blijft zitten, kan onder je tandvlees verharden tot tandsteen (tandsteen), dat bacteriën verzamelt. Tandsteen maakt tandplak moeilijker te verwijderen, vormt een beschermend schild voor bacteriën en veroorzaakt irritatie langs de tandvleesrand. U heeft een professionele gebitsreiniging nodig om tandsteen te verwijderen.
  • Tandvlees zal ontsteken (gingivitis). Hoe langer tandplak en tandsteen op uw tanden blijven, hoe meer ze het tandvlees, het deel van uw tandvlees rond de basis van uw tanden, irriteren en ontstekingen veroorzaken. Na verloop van tijd wordt uw tandvlees gezwollen en gaat het gemakkelijker bloeden. Als gingivitis niet wordt behandeld, kan dit leiden tot parodontitis en uiteindelijk het verlies van tanden. Gebruik hiertegen een gel voor ontstoken tandvlees.