Alles wat je moet weten over thanatopraxie

thanatopraxie

Wanneer je binnenkort komt te overlijden, ben je bezig met het regelen van je uitvaart. In aanloop naar de uitvaart, zoals tijdens de opbaring, stel je nabestaanden in staat om afscheid van je te nemen. Belangrijk hierbij is dat je tijdens de opbaring eruit ziet zoals je tijdens leven was. Dit kan wanneer je kiest voor thanatopraxie als manier van opbaren.

Een nieuwe manier van opbaren

Thanatopraxie is ook wel bekend als licht balsemen. Het is een manier van opbaren waarbij een balsemer je bloed vervangt met een conserverende vloeistof. Vervolgens verspreidt de balsemer de balsemvloeistof over het hele lichaam door middel van massage. Het conserverende stofje doodt ongewenste organismen, zoals bacteri├źn, schimmels en virussen. Ontbinding van jouw lichaam komt daardoor tijdelijk stil te liggen. Zo hoeven jouw nabestaanden zich geen zorgen te maken over het verloop van de opbaring.

Omdat ontbinding volledig stilligt, hoeft jouw lichaam tijdens de opbaring niet gekoeld te worden. Jouw lichaam voelt daardoor niet ijskoud aan, maar neemt de temperatuur van de omgeving aan. Jonge kinderen uit de familie worden zo niet geconfronteerd met de koude dood en kunnen jouw lichaam op een fijne manier aanraken en afscheid van je nemen.

Balsemen is specialistisch werk. Het is dan ook belangrijk dat je de behandeling alleen laat uitvoeren door een erkend thanatopracteur. Thanatopraxie Rens de Peijper heeft niet alleen meerdere erkende balsemers in dienst, maar ook ruim 10 jaar ervaring. Maak eens kennis of vraag hun om meer informatie over balsemen.

Thanatopraxie Rens de Peijper

Cosmetische voordelen

Naast de uitstekende conserverende werking, heeft thanatopraxie ook cosmetische voordelen. Zo bevat de conserverende vloeistof een rode kleurstof, waardoor jouw huid weer een natuurlijke kleur krijgt en er niet lijkbleek uitziet. Ook trekt de blauwe kleur in bijvoorbeeld jouw vingers, tenen, oren en hals gedeeltelijk of zelfs volledig weg. Zo kunnen nabestaanden aangenamer afscheid van jou nemen.

Kiezen voor thanatopraxie

Je kan altijd voor een lichte balseming kiezen. Echter raden overledenenverzorgers met name na overlijden door ernstige ziektes deze manier van opbaren sterk aan. Bij kanker bijvoorbeeld, is het lichaam al ernstig verzwakt door alle behandelingen. Wanneer je niet kiest voor thanatopraxie, zullen de medicijnen die nog aanwezig zijn in jouw bloed de ontbinding versnellen. De staat van jouw lichaam gaat daardoor versneld achteruit. Als jouw lichaam ernstig ontbonden is, kan de uitvaartondernemer ervoor kiezen om de kist eerder de sluiten. Nabestaanden zijn daardoor niet in staat om een mooi en volledig afscheid van jou te nemen. Dit had voorkomen kunnen worden door te kiezen voor balsemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *