Geen categorie

18 jaar en een zorgverzekering afsluiten

Op je 18e verjaardag maak je zelf niet meteen een drastische verandering mee, echter ben je dan officieel geen kind meer. En dit betekent dat er wel degelijk een verandering heeft plaatsgevonden. Plotseling mag je namelijk stemmen en in je eentje autorijden, maar ook moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. De kans is groot dat je hier nog nooit over hebt nagedacht en dus ook vrij weinig weet van hoe deze verzekeringen werken. Lees verder en leer! 

Waarom moet je een zorgverzekering afsluiten? 

Tot je 18e verjaardag ben je onderverzekerd bij de zorgverzekering van je ouders. Op het moment dat je 18 wordt, ben je wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Deze verzekering dien je een maand na je 18e verjaardag te hebben afgesloten, de consequenties voor het niet naleven van deze wet wordt bestraft met een boete. 

Zorgpremie 

Als je een eigen zorgverzekering hebt, dien je een maandelijkse premie te betalen. Deze wordt in de meeste gevallen gewoon van je rekening afgeschreven. Maar wanneer je net 18 bent, heb je vaak niet veel geld te besteden. Gelukkig snapt de overheid dat ook, en komen je ze tegemoet. Hierover meer in de volgende alinea. 

Tegemoetkoming zorgpremie 

Wanneer je 18 bent heb je tevens recht op zorgtoeslag. Dit wordt niet automatisch gestort, maar kan worden aangevraagd via een formulier bij de belastingdienst. Voor deze toeslag gelden de volgende voorwaarden: 

  • De aanvragende is 18 jaar of ouder; 
  • De aanvragende heeft een Nederlandse zorgverzekering; 
  • De aanvragende heeft niet té veel inkomen (grens ligt rond € 30.000); 
  • De aanvragende heeft een Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning; 
  • De aanvragende heeft niet een té hoog vermogen (grens ligt rond € 115.000 

Eigen risico 

Een zorgverzekering heeft altijd een verplicht eigen risico. Dit bedrag ligt de afgelopen jaren op € 385. Eigen risico moet je altijd betalen wanneer je zorgkosten maakt, dit is bedoeld zodat mensen niet voor elk wissewasje een naar een zorgverlener gaan. Dus stel je breekt je been, wordt in het ziekenhuis behandeld en krijgt een rekening van € 1000. In dit geval zijn de eerste € 385 voor jouw kosten, de overige € 615 wordt gedekt door de zorgverzekeraar.